Een stap-voor-stap overzicht
De wereld van thee is enorm divers: het bestaat in veel verschillende vormen, maten, smaken en emoties. Bij Tea Kulture gebruiken we enkel 100% losse thee. Langs de ene kant geloven we dat dit de meest ecologische manier is om thee te bereiden. Aan de andere kant is het de beste manier om alle aroma’s van een theeblaadje volledig te benutten.
Het zetten van thee is in vele landen een kunst. Denk maar aan de authentieke Chinese of Japanse theeceremonie waar ze magische smaken en aroma’s in je kopje toveren. Het duurt soms jaren om een dergelijke ceremonie onder de knie te krijgen.
Toch is het zetten van een heerlijk kopje thee een kunst die iedereen kan leren. Via onderstaand stappenplan proberen we je alvast op goede weg te helpen.
Stap 1 : Kies je thee
Begin bij het maken van een keuze uit ons aanbod van losse thee. If you have no idea where to start, start with our special proefpakketten. Zo ontdek je verschillende smaken en aroma's uit een specifiek land of van een bepaalde theesoort.
Stap 2 : Een theepot? Of een mok?
Belangrijkste regel hier: de theeblaadjes hebben ruimte nodig om hun smaken vrij te geven! Een theepot met een ingebouwde zeef is ideaal. Een kopje of mok met een aparte zeef is ook prima.
Er bestaan veel verschillende soorten zeefjes, maar we raden je af om een klein bolzeefje te gebruiken voor grote losse thee. Op deze manier hebben de theeblaadjes te weinig ruimte om uit te zetten en hun smaken vrij te geven.
Een paar methodes om je thee te laten trekken:
Theepot met een ingebouwde zeef
Doe de juiste hoeveelheid theeblaadjes in het zeefje, giet warm water in de theepot en laat het trekken.
Mok met een aparte zeef
Doe de juiste hoeveelheid theeblaadjes in het zeefje, plaats het in je theekopje, giet er warm water over en laat trekken.
De 2-potmethode
Hierbij gebruik je twee theepotten : één om te zetten en één om over te gieten. De blaadjes trekken in de eerste pot en worden dan snel overgegoten in de tweede om overmatig trekken te voorkomen.
Stap 3 : Kies het geschikte water
"Als het blad de ziel van thee is, dan is het water het hart."
Een kopje thee bestaat voor 99% uit water. De kwaliteit hiervan heeft een directe invloed op de smaak, het aroma, de kleur en de helderheid van je thee.
Vermijd water dat te kalkrijk is. Het teveel aan mineralen kan de levendige smaken en aroma's van de delicate theeblaadjes negatief beïnvloeden.
Om het volledige smaakpotentieel van je theeblaadjes te benutten, moet je streven naar water met een droogrestwaarde van minder dan 50 mg per liter en een pH-waarde tussen 6 en 7. Water van Spa Reine, Mont Roucous en Mont Calme voldoen aan deze eisen. Daarnaast is het gebruik van gefilterd water ook prima.
Naast een mooie heldere kleur, geeft dit mineraal-arm water ook een aangename geur en smaak aan je thee!
Lees meer over dit onderwerp in ons artikel De belangrijke rol van water in thee.
Stap 4 : Verwarm het water
De juiste watertemperatuur is cruciaal voor een heerlijke theebeleving. Iedere theesoort heeft namelijk een verschillend optimaal temperatuurniveau.
Witte thee
Witte thee is delicaat en vereist speciale aandacht. Gebruik water met een temperatuur tussen 70 à 80°.
Groene thee
Groene thee geeft de voorkeur aan water met een temperatuur tot max 80°, waarbij de delicate smaken behouden blijven en bitterheid voorkomen wordt.
Zwarte thee
Zwarte thee kan relatief hogere temperaturen (90 à 95°) verdragen om zo zijn rijke, robuuste smaak volledig te benutten.
Om het water op de juiste temperatuur te brengen, bestaan verschillende methodes:
- Sommige waterkokers hebben een eigen indicator die je de temperatuur van het water zal aangeven. De waterkoker stopt met opwarmen van zodra een ingestelde temperatuur bereikt wordt.
- Je kan gebruik maken van een kookthermometer tijdens het opwarmen van het water
- Als je geen van beiden hebt, dan kan je ook letten op de belletjes in het water tijdens het opwarmen.
70°
Als je de eerste kleine belletjes ziet verschijnen op de bodem van je ketel, dan heeft het water een temperatuur van ongeveer 70° bereikt. Ideaal voor een delicate witte of groene thee.
80°
Wanneer de belletjes in omvang groeien en de eerste kleine stoompluimpjes opstijgen, dan heeft het water een temperatuur van ongeveer 80° bereikt. Ideaal voor een groene thee of een delicate Oolong thee.
90°
Als de belletjes nadrukkelijk naar de oppervlakte beginnen stijgen, dan heeft het water een temperatuur van ongeveer 90° bereikt. Ideaal voor een zwarte thee.
Stap 5 : Voeg je theeblaadjes toe
De algemene regel hier is één theelepel losse theeblaadjes per kopje. Als je een eenvoudige keukenweegschaal hebt, dan kun je meteen het exacte gewicht van de theeblaadjes afmeten.
Doe de theeblaadjes in de zeef van je theepot of kopje.
Het is absoluut prima om deze hoeveelheden aan te passen aan je eigen smaakvoorkeuren. Wanneer je minder theeblaadjes gebruikt, dan zal dit een lichter, milder kopje opleveren. Als je meer theeblaadjes gebruikt, dan krijg je een rijker, sterker en soms zelfs bitterder resultaat.
Stap 6 : Water inschenken & laten trekken
Giet nu voorzichtig het warme water over je theeblaadjes. Hier is de waterverhouding belangrijk. Te veel of te weinig water zal de smaak van je thee beïnvloeden.
Vanaf dit moment is de trektijd van de theeblaadjes een belangrijke factor. Ook deze varieert weer van de theesoort:
Green & Oolong tea
2 minuten
White & black tea
2 – 3 minutes
Kruideninfusie
5 – 7 minutes
Stap 7 : Zeef de theeblaadjes
Verwijder de zeef uit je theepot of kopje/mok van zodra de theeblaadjes de juiste tijd hebben getrokken.
Door hun hoge kwaliteit kan je al onze losse theeblaadjes meerdere keren gebruiken! Gooi de theeblaadjes dus zeker niet weg na een eerste zetting. Experimenteer met een 2de en 3de zetting en speel met de trektijd van de theeblaadjes!
Stap 8 : Geniet
Je kopje thee is klaar! Neem even de tijd om de rustgevende aroma’s in je op te nemen, de smaak te proeven en te genieten van de warmte.
Met het gebruik van losse theeblaadjes geniet je van het natuurlijke smaakpallet van thee. We raden je dus aan om hier puur van te genieten, zonder toegevoegde melk of suiker.
Thee zetten is een eenvoudig en rustgevend proces. Onthoud vooral dat er geen strikte regels zijn om thee te bereiden. Het draait allemaal om je persoonlijke voorkeur!
Om de versheid van je theeblaadjes te bewaren, is het cruciaal om ze op de juiste manier te bewaren. Ontdek meer informatie over dit onderwerp in ons artikel Hoe bewaar je losse theeblaadjes.