...

GRATIS VERZENDING vanaf €50

De oorsprong van zwarte thee

Orange Pekoe
Sri Lanka – Orange Pekoe

In de enorme en diverse theewereld staat de zwarte thee bekend als een robuuste, maar ook bijzondere theesoort. Een soort die theeliefhebbers weet te bekoren dankzij zijn rijke en volle smaken. Dit heeft de zwarte thee, vaak ook aangeduid als volledig geoxideerde thee, te danken aan zijn uniek productieproces.

We nemen je graag mee op de boeiende reis die zwarte thee ondergaat: van verse blaadjes tot een heerlijke kopje zwarte thee.

De naamgeving van zwarte thee is een fascinerende puzzel van culturele invloeden en wereldwijde meningen. De westerse wereld gebruikt de naam zwarte thee vanwege de kleur van de theeblaadjes. In Aziatische landen (zoals China, Japan, Zuid-Korea en Vietnam) spreken ze van rode thee (hong cha). Waarom? Omdat het verwijst naar de rode kleur van de infusie.

Dit onderscheid in naamgeving is belangrijker dan je zou denken, omdat de Chinezen al een theesoort hebben die ‘hei cha’ heet. ‘Hei cha’ staat voor donkere thee en behoort tot de categorie van post-gefermenteerde thee.

En om de kwestie van de naamgeving nog ingewikkelder te maken: de westerse landen gebruiken de term ‘rode thee’ voor de Afrikaanse Rooibos, een kruideninfusie van de Aspalathus linearis-struik.

Onze rode thee verschilt met andere woorden in alle opzichten van de rode thee uit bijvoorbeeld China. Want de Chinese rode thee is eigenlijk onze zwarte thee.

Satemwa Tea Estate
Satemwa Tea Estate

Zwarte thee ontstaat via een nauwgezet productieproces dat de vers geplukte theeblaadjes omzet in een donker, smaakvol drankje. Het begint allemaal met de geplukte blaadjes die in het begin wat vocht verliezen waardoor ze makkelijker kunnen buigen. Het proces gaat dan verder met het rollen van de blaadjes, waarbij de celwanden afbreken. Daarop volgt de cruciale oxidatiefase.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht over het productieproces van zwarte thee, is het chemisch onmogelijk om volledige oxidatie te bereiken zonder de blaadjes eerst te vermalen tot een fijn poeder (zoals bij CTC-thee). Daarom is orthodoxe zwarte thee bijna volledig geoxideerd, in plaats van 100% geoxideerd.

De mate van oxidatie wordt zorgvuldig gecontroleerd dankzij de omgevingstemperatuur en vochtigheid in de oxidatieruimte.

Tot slot laten ze de blaadjes drogen. Deze ultieme stap laat de rijke smaken en aroma's vrijkomen, waardoor jij ten volle van een heerlijk kopje zwarte thee kan genieten.

China, ook wel de bakermat van thee genoemd, heeft een speciaal plaats in het hart van vele theekenners. De Chinese provincie Yunnan, vaak beschouwd als dé plaats van herkomst van zwarte thee, staat bekend om zijn Dian Hong. Met een geschiedenis die duizenden jaren terug in de tijd gaat, bieden de Chinese varianten van zwarte thee een diepe, amberkleurige infusie met krachtige, zoete aroma's. Hét bewijs van China's meesterschap in theeproductie.

Trek je meer naar het Oosten, richting Fujian, dan kom je uitstekende zwarte theeën tegen zoals Golden Eyebrow (Jin Jun Mei) en de rokerige Lapsang Souchong van Wuyi, die de grote diversiteit van de Chinese zwarte thee laat zien. In de provincie Anhui, meer in het noorden, ontdek je Keemun met zijn zachte, tabak-achtige infusie en fruit-, bloem- en dennentonen. In een ver verleden was dit één van de favorieten theeën van Europese vorsten.

Kanchanjangha Tea Estate
Kanchanjangha Tea Estate

Als we naar het westen trekken, meer bepaald naar India, neemt het verhaal van zwarte thee een andere wending, met de robuuste en moutige Assam-thee. In de uitlopers van de Himalay vind je de de heerlijk fruitige Darjeeling-thee.

In Sri Lanka , vroeger bekend als Ceylon, produceren ze zwarte theeën met een unieke, volle smaak, vol fruitige aroma's en een duidelijke citrus-achtige nasmaak.

Daarnaast hebben ook Afrikaanse landen, zoals Malawi en Kenia, een grote invloed. Ze voegen hun eigen unieke smaken toe aan het rijke aanbod van zwarte thee.

Wist je trouwens dat hoogte een belangrijke rol speelt in de productie van zwarte thee? Zo maken boerderijen op lagere hoogte over het algemeen meer moutige en volle zwarte theeën. Hooggelegen boerderijen maken op hun beurt vaak stevige zwarte theeën met bloemige of fruitige aroma's.

Alle thee-producerende landen maken zwarte thee. En toch onderscheiden ze zich elk op hun eigen manier. Ontdek Tea Kulture's diverse selectie, en maak een kleine wereldreis door Myanmar, Nepal, Malawi en Sri Lanka.

Handmade Treasure
Satemwa Tea Estate – Handmade Treasure

De zetwijze van je thee varieert sterk van de gekozen theesoort. Zwarte thee is sterk geoxideerd, dus raden we je aan om heet water (rond de 90 à 95°C) te gebruiken. De watertemperatuur, trektijd en verhouding water en droge thee zijn afhankelijk van de door jou gekozen zetmethode. De Europese stijl om thee te zetten, met een grote theepot, vaak met suiker en zelfs een scheutje melk, verschilt bijvoorbeeld van de Aziatische stijl, waar ze kleinere theepotjes gebruiken met meerdere infusies.

Wist je dat je zwarte thee ook koud kan zetten? Zo krijg je meer zoete en fruitige smaken. Als je niet zeker bent van de juiste zetwijze, kun je altijd de richtlijnen op onze website raadplegen. Of nog leuker: je kan zelf experimenteren om je favoriete zetwijze te ontdekken. Leer meer over hoe je een heerlijk kopje thee kan zetten.

0
    0
    Jouw winkelwagen
    Uw winkelwagen is leegKeer terug naar Winkel