...

GRATIS VERZENDING vanaf €50

De oorsprong van oolong thee

Dong Fang Mei Ren
Wang Family Tea – Dong Fang Mei Ren

Oolong thee, ook wel wulong (letterlijk "Zwarte Draak") genoemd, is een semi-geoxideerde thee. Dit betekent dat deze theeklasse zich eigenlijk ergens situeert tussen groene en zwarte thee. Oolong is een waar genot voor de echte liefhebbers van thee. Het biedt een enorm aanbod aan smaken, gaande van donker en houtachtig, tot licht en floraal, allemaal gekenmerkt door hun heerlijk zachte textuur.

Niet voor niets is oolong thee zeer gewild onder de kenners. Oolong thee bevat namelijk complexe aromaprofielen die het best tot hun recht komen na meerdere infusies, in bijvoorbeeld een porseleinen gaiwan of in kleine theepotjes van klei. Deze laatste stijl, beter bekend als gōngfū chá, of letterlijk vertaald “hoge meesterlijke thee”, draagt ertoe bij dat oolong thee wordt beschouwd als één van de meest ambachtelijke theesoorten ter wereld.

Deze blogpost gaat dieper in op de oorsprong en geschiedenis van oolong thee en belicht de verschillende productiemethodes en terroirs. Daarnaast geven we meer inzicht in de beste manier om een heerlijk kopje oolong thee te zetten.

Wang Family Tea
Wang Family Tea

De productie van oolong thee is een ingewikkeld proces dat gepaard gaat met verschillende oxidatieniveaus, variërend van 8% tot 85%. Deze oxidatieniveaus zorgen telkens voor een thee met een helder aroma en een rijke, diepe smaak en een complex karakter.

De cultivar – de genetische stam van de theeplant - is een cruciaal element bij de productie van oolong thee. Net als de relatie tussen wijn en haar regio, is thee nauw verbonden met zowel de cultivar als de regio waar ze geproduceerd wordt.

Het productieproces is complex en omvat technieken zoals drogen, draaien, oxideren, rollen, fixeren en drogen. In sommige landen gaan ze de oolongs ook roosteren of bakken om zo de nootachtige, gekarameliseerde smaak te versterken.

Het controleren en beheersen van het oxidatieniveau speelt een cruciale rol in het productieproces van oolong thee. Bij methodes zoals Yao Qing (摇青; letterlijk "schommelen-met-groen”) gaan ze de blaadjes zachtjes kneuzen door ze te schudden of te ‘schommelen’. Dit doen ze om de oxidatie op gang te brengen via de randen van het blad. In verschillende regio's in India en Nepal gebruiken ze hiervoor orthodoxe roltafels.

Er zijn twee hoofdvarianten van oolong thee:

  • lange, gekrulde losse blaadjes
  • in kleine bolletjes gerolde blaadjes

In Taiwan en Fujian verschillen de bal-vormige oolongs van het Yao Qing proces omdat ze nog een extra stap hebben toegevoegd aan het proces: ze kneden de blaadjes in een doek.

De smaakprofielen van de verschillende oolong theeën variëren sterk: van zoet en fruitig met honingaroma's, tot houtachtig en voller met geroosterde aroma's. Soms duiken ook meer groene en frisse smaken op met complexere aroma's.

Wang Family Tea
Wang Family Tea

Vandaag produceren verschillende landen oolong thee. Elk land probeert zijn eigen touch aan deze thee te geven. In de provincie Fujian (in China) is de productie van oolong thee geconcentreerd in de regio's zoals het Wuyi-gebergte en Anxi County.

De oolong thee uit Wuyi wordt "rots/klif-thee" (yancha) genoemd, en omvat onder andere Big Red Robe (Da Hong Pao), Cassia (Rou Gui) en Narcissus (Shui Xian). Anxi is beroemd omwille van haar Iron Goddess of Mercy (Tie Guan Yin). Guangdong produceert op zijn beurt de bloemige en fruitige Dan Cong thee (单枞) uit het Phoenix gebergte (Feng Huang).

In Taiwan zorgen het gevarieerde klimaat en geografie voor bekende oolongs zoals Frozen Summit (Dong Ding), Oriental Beauty (Dong Fang Mei Ren), Alishan, Bao Zhong en Four Seasons (Si Ji Chun).

Daarnaast maken andere landen over de hele wereld vergelijkbare stijlen of geheel nieuwe soorten half-geoxideerde thee. Zo vinden we in India bijvoorbeeld oolongs uit Darjeeling en Assam.

Ontdek Tea Kulture’s oolong thee uit Taiwan en Malawi , en geniet van de rijke smaken van deze uitzonderlijke theeklasse.

Dong Pian
Wang Family Tea – Dong Pian

Om oolong thee te maken, gebruik je best water van zo’n 90° à 95°, om zo de rijke aroma’s vrij te laten komen. Controleer eerst onze tips en aanbevelingen voor je de thee gaat zetten.

We raden je trouwens aan om zoveel mogelijk te experimenteren om zo je persoonlijke voorkeur te ontdekken. Het karakter van een oolong thee verandert namelijk na elke infusie! Maak ook gebruik van een klein theepotje, zoals een porseleinen gaiwan of een Yixing theepotje van klei. Dit komt overeen met de gongfu-methode. Leer meer over hoe je een heerlijk kopje thee kan zetten.

0
    0
    Jouw winkelwagen
    Uw winkelwagen is leegKeer terug naar Winkel