Discovering Terroir, Production, and Brewing Techniques
Een kruideninfusie, vaak ook kruidenthee genoemd, verschilt van de ‘klassieke’ thee die afkomstig is van de Camellia Sinensis plant. Kruideninfusies bestaan namelijk uit een verscheidenheid aan kruiden, bloemen en vruchten. Het vormt daarom een cafeïnevrij alternatief voor de traditionele thee, zoals groene of zwarte thee. Toch bestaan er ook infusies die perfect kunnen dienen als vervangers voor koffie, zoals yerba mate en guarana uit Zuid-Amerika. Niet alle kruideninfusies zijn dus cafeïnevrij!
In onze westerse cultuur wordt de benaming ‘thee’ ten onrechte gegeven aan kruidenmengelingen zoals gember, pepermunt of kamille. Eigenlijk gebruiken we beter termen zoals “kruideninfusie” of “blend” om zo het verschil ten opzichte van de traditionele thee te benadrukken.
Deze blogpost gaat dieper in op de herkomst van kruideninfusies en belicht de verschillende productiemethodes. Daarnaast geven we meer inzicht in de beste manier om een heerlijke kruideninfusie te bereiden.
De productie van kruidenthee
Het productieproces van kruideninfusies is relatief eenvoudig. Planten en kruiden worden geoogst in het wild (zoals papaver en chaga paddenstoel) of gekweekt op industriële schaal (zoals kamille). Het drogen gebeurt zowel op natuurlijke wijze (door schaduw of zonneschijn) als op ‘niet-natuurlijke’ wijze (in een droogkamer of mechanisch).
De traditionele aanpak bestaat met andere woorden uit slechts 2 stappen: oogsten en drogen. Toch vinden ook meer en meer innoverende methodes hun weg richting de kruideninfusies. Het walsen en laten oxideren van de kruiden (zoals vuurkruid) zorgen voor kenmerken die vergelijkbaar zijn met die van zwarte thee. Sommige kruideninfusies worden zelfs samengeperst tot cakes of blokken, wat doet denken aan de Chinese Puehr thee.
In tegenstelling tot de verfijnde en ingewikkelde verwerking van traditionele thee (afkomstig van de Camellia Sinensis plant), bestaat de complexiteit van kruideninfusies voornamelijk in het samenstellen van een enorme variëteit aan planten en kruiden. Verschillende delen van een plant, waaronder de blaadjes, bloemen, wortels, vruchten, schors en zaden, dragen allemaal bij tot het rijke aanbod van kruideninfusies. Ieder deeltje afzonderlijk kan de basis zijn van een heerlijke drankje, maar ze kunnen ook samengevoegd worden tot een creatieve mengeling/blend.
Terwijl sommige blends een aromatisering ondergaan, zijn wij bij Tea Kulture voorstander van het ambachtelijk samenstellen van kruideninfusies. We vertrouwen eerder op ‘de smaak van de natuur’, dan op de smaak van industrieel gemaakte theesoorten.
Verkenning van verschillende gebieden
Wanneer je de herkomst van verschillende kruideninfusies bekijkt, dan ontdek je een uniek landschap. Dit in schril contrast met de herkomst van traditionele thee, die vooral afkomstig is van traditionele theelanden zoals China, India en Sri Lanka.
De theeplant (Camellia Sinensis) groeit namelijk enkel in bepaalde regio’s en onder specifieke omstandigheden. Kruiden daarentegen, zoals kamille, weegbree, zuring, duizendblad, brandnetel en paardenbloem, zijn vaak terug te vinden in je eigen tuin. Net daarom kent de wereld van kruideninfusies geen grenzen. De rijke biodiversiteit, in elke uithoek van de wereld, draagt bij tot de verschillende smaken, aroma's en gezondheidsvoordelen van de kruideninfusies.
IJslands mos bijvoorbeeld vind je enkel in noordelijke streken, terwijl bepaalde geneeskrachtige planten alleen groeien in het regenwoud van de Amazone. Meer alledaagse planten en kruiden - zoals kamille – komen voor in ieders tuin.
Ontdek op onze website alle kruideninfusies die afkomstig zijn van Nederland tot Nepal!
Hoe maak je een kruideninfusie?
Het maken van een kruideninfusie is eigenlijk heel eenvoudig. Je gebruikt best water dat net niet kookt. Hierdoor geniet je van een volle en rijke smaak en profiteer je van alle gezondheidseigenschappen.
De trektijd pas je aan naargelang je persoonlijke voorkeur. Een korte trektijd zorgt voor een subtiele smaak, een langere trektijd voor een sterkere smaak.
Sommige kruideninfusies zijn zo veelzijdig dat je ze zowel warm als koud kan drinken. Ideaal dus voor de liefhebbers van ice tea.
Als je niet zeker bent van de juiste zetwijze, dan kan je altijd de richtlijnen op onze website raadplegen. Of experimenteer en zet het volledige proces naar je eigen hand/smaak! Leer meer over hoe je een heerlijk kopje thee kan zetten.