A Guide to History, Varieties, and Global Terroirs
Witte thee is, net zoals groene of zwarte thee, afkomstig van de Camellia Sinensis plant. De thee kent een verfijnd en zacht aroma, dat op elk moment van de dag heerlijk smaakt.
In het Oude China was witte thee vooral populair onder de hooggeschoolden (letterkundigen). Het drankje stond bekend als een “geleerde thee” die de waakzaamheid en concentratie bevorderde.
De infusie is licht en fris, met heerlijke bloemige en fruitige tonen, waardoor het een heerlijke keuze is voor wie op zoek is naar een lekkere en verkwikkende thee.
Deze blogpost gaat dieper in op de oorsprong en geschiedenis van witte thee en belicht de verschillende productiemethodes en terroirs. Daarnaast geven we meer inzicht in de beste manier om een heerlijk kopje witte thee te zetten.
De geschiedenis van witte thee
Witte thee, in het Chinees bái chá genoemd, heeft een rijke geschiedenis die helemaal teruggaat tot de Song-dynastie (960-1279). Keizer Huizong van Song beschreef het unieke karakter van deze thee in zijn boek ‘Treatise on Tea’. Op dat moment was het drankje nog niet te vergelijken met de witte thee van vandaag.
Tijdens de Ming-dynastie (1368-1644) ontstonden technieken die verwant zijn aan de moderne en hedendaagse productiemethodes van witte thee. Het drogen van de blaadjes in de zon stond hierbij centraal. Volgens de legende groeide de allereerste boom op de Taimu berg in China. Initieel stond deze berg bekend als "groene sneeuw knop" (Lu Xue Ya). Later veranderde de naam in “witte pluis" (Bai Hao).
De productie van witte thee
Het produceren van witte thee valt het best te vergelijken met de vers geplukte bladknoppen en blaadjes: delicaat. Door gebruik te maken van een gespecialiseerde techniek van drogen (met zon, schaduw of in een droogkamer) verandert het toch in een relatief eenvoudig proces. Verschillende andere stappen worden namelijk volledig overgeslagen, waaronder het fixeren en rollen van de blaadjes. Zo behoudt de witte thee zijn rijke smaak en inhoud, waaronder actieve enzymen en polyfenolen.
Witte thee wordt typisch geoogst in de lente, waarbij men enkel de meest delicate bladknoppen en blaadjes gebruikt om zo de hoogste kwaliteit te bereiken. Het vocht in de blaadjes verdampt tijdens het proces van verwelking dat 1 à 2 dagen duurt. Hierdoor rijpen de blaadjes in hun eigen sappen en worden de zoete aroma’s versterkt. Deze periode zorgt ook voor een zachte enzymatische oxidatie.
Ondanks uiteenlopende meningen en misvattingen is witte thee niét cafeïnevrij. In bepaalde varianten kan je zelfs een relatief hoog cafeïnegehalte terugvinden. De plant produceert namelijk cafeïne om haar jonge blaadjes te beschermen tegen insecten. Aan de andere kant zal de aanwezigheid van L-theanine, een aminozuur, de stimulerende effecten van cafeïne matigen.
Classificatie van witte thee
De classificatie van witte thee kan verschillen op basis van de pluknormen en de samenstelling van de theeblaadjes. White Hair Silver Needle (Bai Hao Yin Zhen), een populaire variant van witte thee, bestaat uitsluitend uit bladknoppen, versterkt met trichomen die bescherming bieden tegen ongedierte en UV-stralen. Deze trichomen dragen bij aan een zacht mondgevoel en een snoepachtige zoetheid.
Witte pioenroos (Bai Mu Dan) wordt gemaakt van "één of twee blaadjes en een knop", Tribute Eyebrow (Gong Mei) van "twee of drie bladeren en een knop", en Longevity Eyebrow (Shou Mei) - bestaat voornamelijk uit “grote bladeren”.
Verkenning van verschillende gebieden
De productie van witte thee vindt zijn oorsprong in de Chinese provincie Fujian (Fuding, Zhenghe en Songxi) en heeft zich in de loop der tijd uitgebreid naar andere regio's zoals de provincie’s Henan en Yunnan.
Tegenwoordig vind je de productie van witte thee ook buiten China. Denk hierbij aan Sri-Lanka, India, Nepal en nog tal van andere landen. Sommige landen houden zich hierbij strikt aan de traditionele Chinese productiemethodes, zoals bijvoorbeeld Silver Needle uit Indonesië en Thailand.
Deze diversiteit aan verschillende regio’s zorgt telkens opnieuw voor unieke smaken en aroma's, waardoor liefhebbers uit een heerlijk en rijkgevuld aanbod aan witte theeën kunnen kiezen.
Ontdek Tea Kulture's witte thee uit Nepal, Sri Lanka, Myanmar en Malawi.
Hoe zet je Witte thee?
Afhankelijk van de plukwijze en de gebruikte productietechnieken verandert de smaak van jouw witte thee. Maar hoe zet je nu witte thee op een correcte manier?
Sommige blaadjes vragen wat lagere temperaturen, terwijl andere een betere smaak afgeven bij warmer water. Maar witte thee kan ook - net als andere thee - heerlijk koud worden gezet.
Als je niet zeker bent van de juiste zetwijze, dan kan je altijd de richtlijnen op onze website raadplegen. Of experimenteer en zet het volledige proces naar je eigen hand/smaak! Leer meer over hoe je een heerlijk kopje thee kan zetten.