✓ Gratis thuisbezorgd vanaf €75 (BE) ✓ Binnen 2-3 werkdagen in huis
Sri Lanka, land met een rijke geschiedenis op gebied van thee én thuisbasis van de Ceylon thee. Het land staat vandaag bekend voor enkele van de beste theesoorten ter wereld. Het merendeel van de productie is hier wel bestemd voor de gekende theezakjes. Wereldwijd is echter meer en meer vraag naar ambachtelijke, hand geplukte, thee met een grote variëteit aan smaken.
Ceylon Artisanal Tea Association (CATA) werd in 2020 opgericht door een groep van acht kleinschalige theeboeren in Sri Lanka. Samen produceren ze een reeks unieke theesoorten. Elk lid werkt in een andere regio, wat resulteert in een gevarieerd aanbod dat bestaat uit verschillende terroirs en smaken. Van de heuvels van Uva en de Knuckles, tot de hooglanden van Dimbula en Nuwara Eliya, de hellingen van Sri Pada en de regenwouden van Ruhunu : elk hebben ze hun eigen karakter.
Het doel van CATA is om de productie van handgemaakte thee in Sri Lanka te promoten: de organisatie wil de verscheidenheid van Ceylonthee wereldwijd tonen dankzij een uniek en kwaliteitsvol aanbod. Tegelijkertijd wil het de inkomens en leefomstandigheden van theeboeren en -arbeiders verbeteren, met veel aandacht voor omgeving en milieu.
Tea Kulture werkt samen met 4 verschillende theetuinen die deel uitmaken van de Ceylon Artisanal Tea Association.
Deze biologische tuin ligt op 1000 meter hoogte, boven de Ravana-Ella watervallen in het Uva-gebergte. Hun motto: als het groeit, maak er dan een mooi product van! Hier gebruiken ze enkel de fijnste blaadjes en knoppen van de theeplant. Alle theeën zijn volledig met de hand gemaakt. Het is bovendien één van de eerste tuinen in Sri Lanka die begonnen is met het rollen van thee.
De thee van deze boerderij is niet voor niets te vinden in enkele beroemde winkels en restaurants over de hele wereld.
Forest Hill Tea ligt aan de voet van Adam's Peak in de provincie Sabaragamuwa, op 900 meter hoogte. Hun uitzonderlijke thee is afkomstig van de Warnagala- plantage, opgezet tijdens de Britse kolonisatie, en die gedurende meer dan een eeuw onaangeroerd bleef. De eens verlaten plantage is nu een bloeiend bos met grote biodiversiteit. De 10 tot 20 meter hoge theebomen groeien hier tussen de andere vegetatie. De thee heeft een uniek aards karakter dankzij de voedingsstoffen die uit de diepe lagen van de rijke grond worden geabsorbeerd.
Hier produceren ze kwaliteitsthee, geheel met de hand en met veel aandacht voor duurzaamheid.
Gammaduwa Bungalow en Organic Tea Gardens zijn de thuisbasis van Monkeytail Teas. Dit is een kleine sociale onderneming die een unieke guesthouse ervaring wil aanbieden, en waar enkele ambachtelijke kwaliteitsvolle theesoorten worden geproduceerd. Alle werknemers, van guesthouse tot theetuin en fabriek, zijn afkomstig uit het plaatselijke dorp.
Deze theetuin ligt in een landelijk dorp in de zuidelijke laaglanden van Ceylon, waar zonneschijn en tropische moessons elkaar afwisselen. De natuurlijke beekjes voeden het terroir van deze unieke omgeving. Grote bossen omringen de theetuin, die bovendien grenst aan het grootste regenwoud van Ceylon: de Sinharaja.
Ambachtslieden, wiens hart klopt in elke druppel Kaley-thee, plukken hier alleen de beste bladeren volledig met de hand. Daarna verwelken de bladeren door de typische boswinden. Dit levert een aantal unieke theesoorten op!
© 2024 Tea Kulture