Kanchanjangha Tea Estate and Research Centre (KTERC) ligt aan de voet van de berg Kanchenjunga, de derde hoogste berg ter wereld, in het dorpje Phidim in Nepal. Het grenst aan de beroemde theegebieden van Darjeeling (India) en Illam (Nepal). Hierdoor geniet het dorp van het beste van twee werelden én van de ongerepte klimatologische omstandigheden in de Himalaya. Hier worden enkele unieke theesoorten geproduceerd dankzij de hoge ligging (1300 – 1800 meter), de vervuilingsvrije omgeving en het ongerepte weer.
Op 15 jarige leeftijd bezocht Mr. Deepak Prakash Baskota, uit het dorpje Phidim, enkele gebieden in Darjeeling (India). Hij raakte diep onder de indruk van de plaatselijke theetuinen en de hoge levenstandaard van de theearbeiders. Hij keerde terug naar zijn dorp in Nepal, vastberaden om de levensomstandigheden en basisbehoeften van de inwoners in zijn dorp te verbeteren. Jaren later, en zonder enige voorkennis over thee, zocht hij hulp bij specialisten in Darjeeling, bracht hij theezaden en klonen mee en startte een nieuwe landbouwtechniek die nu bekend staat als 'Organic Farming'. Zo ontstond in 1984 het Kanchanjangha Tea Estate and Research Centre, de eerste biologisch gecertificeerde theetuin in Nepal, dankzij Mr. Deepak Prakash Baskota
KTERC is ondertussen niet alleen een typische theefabriek, maar ook een sociale onderneming. Hier gaan ze verder dan enkel het creëren van een duurzame theeteeltmaatschappij. De boeren zijn hier niet alleen werknemers, ze kunnen ook eigenaar worden via een coöperatief model. Vandaag zijn meer dan 150 boeren direct en 400 indirect in dienst van KTERC. Meer dan 70% van het personeelsbestand bestaat uit vrouwen.
De boeren krijgen gratis huisvesting, samen met alle basisvoorzieningen, en subsidies op voedselvoorziening. KTERC verhoogt voortdurend de levenstandaard van de boeren, ze strijden tegen discriminatie en kinderen krijgen onderwijs.
Ook op vlak van duurzaamheid is KTERC een voorloper. Enkele voorbeelden:
Nepal kent uitstekende theetuinen waar ze heerlijke theesoorten produceren. Helaas wordt meer dan 80% van deze thee merkloos verkocht door tal van buitenlandse tussenpersonen en groothandels over de hele wereld. De prijzen komen onder druk te staan, handelaars verdienen veel geld, het inkomen van de landbouwers daalt.
KTERC brengt haar thee op de internationale markt via Nepal Tea Collective, opgericht door Nishchal Banskota, zoon van Mr. Deepak Prakash Baskota. Het heeft als missie om boeren uit de armoede te halen door hun biologische thee rechtstreeks aan consumenten over de hele wereld te verkopen. Het wil de hele keten transparanter, traceerbaarder en effectiever maken. Iets waar we met Tea Kulture graag aan meewerken!
© 2024 Tea Kulture | All Right Reserved
Betaalmethoden