...
✓ Gratis thuisbezorgd vanaf €50. ✓ Bezorgd binnen 2-3 werkdagen

De oorsprong van groene thee

Tiny Temple
Mogok Tea – Tiny Temple

Groene thee kan in één simpele zin worden omschreven: deze theesoort onderscheidt zich van andere doordat de vers geplukte blaadjes geen oxidatie ondergaan. Je bereikt dit dankzij een proces dat "kill-green" wordt genoemd. Hierbij zorgt men dat de enzymen in het blad niet kunnen oxideren.

De oxidatie zelf kan je vergelijken met het bijten in een appel. Na langdurig contact met zuurstof begint de appel bruin te kleuren. Bij het maken van groene thee proberen ze diezelfde oxidatie tegen te gaan. Als dit niet gebeurt, dan zouden de theeblaadjes veranderen in een andere soort thee, bijvoorbeeld zwarte thee.

Deze blogpost gaat dieper in op de oorsprong en geschiedenis van groene thee en belicht de verschillende productiemethodes en terroirs. Daarnaast geven we meer inzicht in de beste manier om een heerlijk kopje groene thee te zetten.

Chaen Morifuku
Chaen Morifuku

De productie van groene thee begint met de zorgvuldige selectie van de theeblaadjes. Deze blaadjes ondergaan vervolgens een minimale oxidatie waarbij het gebruik van hitte een cruciale factor is (beter gekend als "kill-green"). De enzymen, die verantwoordelijk zijn voor de kleurverandering in de blaadjes, kunnen op die manier niet langer overleven. Dit voorkomt oxidatie en behoudt de levendige groene kleur die zo kenmerkend is voor groene thee.

In een volgende stap krijgen de blaadjes hun kenmerkende vorm. Denk maar aan de naaldvorm van de Japanse sencha of gyokuro, de platte blaadjes van Dragon Well (Long Jing) of de slakachtige gekrulde blaadjes van Green Snail Spring (Bi Luo Chun) uit China.

De laatste stap is het drogen van de blaadjes, wat ook meteen het einde is van het productieproces. Doorheen de geschiedenis heeft deze stap een grote evolutie doorgemaakt en bestaan er verschillende methodes: simpelweg door middel van de zon; in Japan gebruiken ze bepaalde stoomtechnieken; in China gebruiken ze hitte zoals bakken in de pan of in de oven, roosteren in een trommel,…

Deze verschillende droogmethoden dragen bij aan de vele smaken binnen het brede aanbod aan groene thee. Gestoomde groene thee, met haar levendige kleur en umami-rijke noten, biedt een totaal andere smaakervaring dan groene thee die door middel van hitte is gedroogd. Dit zal een eerder bloemig of nootachtig karakter opleveren.

De verscheidenheid aan smaken is niet enkel te danken aan het ingewikkelde productieproces. Ook de verschillende regio’s en gebieden hebben doorheen de jaren elk hun eigen unieke groene thee varianten ontwikkeld.

Wang Family Tea
Wang Family Tea

Groene thee is oorspronkelijk ontstaan uit zongedroogde blaadjes tijdens China's oude Song dynastie (960 – 1279). Vandaag de dag wordt deze thee variant niet enkel in China gemaakt, maar ook in landen zoals Japan en Zuid-Korea en ook steeds meer in Zuidoost-Azië.

Japan staat al jaren bekend omwille van zijn terroirs én als producent van heerlijke groene theeën, waaronder sencha, gyokuro en matcha. Ook in Zuid-Korea ligt de focus vooral op groene thee.

Verschillende andere thee-producerende landen, waaronder Nepal, Sri Lanka, Malawi en Myanmar, maken uitzonderlijke groene thee met telkens kenmerkende eigenschappen. Ontdek de aanbevelingen op onze website om aan je ontdekkingstocht doorheen de wereld van groene thee te starten.

Tiny Temple
Mogok Tea – Tiny Temple

Vaak horen we de opmerking dat groene thee niet lekker is omwille van zijn bitterheid en droog mondgevoel achteraf. Maar eigenlijk is deze thee één van de lekkerste theesoorten volgens ons. Tenminste, als je groene thee op de juiste manier zet. En daar loopt het vaak mis, want soms kun je (ongewild) een bittere smaak creëren.

Om een lekkere groene thee te zetten, moet je rekening houden met 3 verschillende factoren: de temperatuur van het water, de trektijd en de verhouding water en droge thee.

Voor Chinese groene thee raden we een temperatuur van het water tussen 70 en 80 graden celsius aan.

Japanse theesoorten, zoals sencha en gyokuro, geven de voorkeur aan een iets koelere temperatuur van het water. Je kan deze thee gerust meerdere keren laten trekken.

Als je niet zeker bent van de juiste zetwijze, dan kan je altijd de richtlijnen op onze website raadplegen. Of experimenteer en zet het volledige proces naar je eigen hand/smaak! Leer meer over hoe je een heerlijk kopje thee kan zetten.

0
    0
    Jouw winkelwagen
    Uw winkelwagen is leegKeer terug naar Winkel